Blog: Terug naar de basis
16093
post-template-default,single,single-post,postid-16093,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive

Blog: Terug naar de basis

In deze COVID-19 periode kregen we tijd. Tijd voor rust, tijd voor zelfreflectie. Ook voor hobby’s waar we nooit aan toekwamen. Massaal zochten we de natuur op. Gedurende het wandelen en fietsen hadden we weer aandacht voor onze omgeving. We zagen de schoonheid van de bloemenvelden, de vaste planten die lang kleur gaven en genoten in de schaduw van de bomen tijdens de hittegolf. De natuur werd weer gewaardeerd.
En thuis tuinierden we er op los. Gelukkig zijn wij opgegroeid met het zaaien en oogsten. Zo konden we gemakkelijk terugvallen op onze basis.

Educatieproject
Maar wat weten kinderen tegenwoordig van de natuur? Weten zij eigenlijk waar een bloem vandaan komt? De meesten komen niet meer uit een kwekersgezin. Dus hoe kunnen wij ze enthousiast maken over onze prachtige sector?

Daarom start er dit jaar een nieuw educatieproject, welke ik namens het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk mag vormgeven. Het doel is om kinderen van 9-12 jaar een stukje bewustwording mee te geven over hun omgeving en ze enthousiast te maken over onze sector. Want wat groeit er op de velden rond Noordwijk? Waar komen deze bloemen en planten vandaan en hoe komen ze uiteindelijk in de winkel?

Van kas tot kassa
Rond de 500 kinderen bezoeken een agrarisch bedrijf. Van zomerbloemen tot vaste planten, van tulpen tot bol-op-pot producten. De eerste groepen bezochten de kwekerij van HL Hogervorst. In de kantine werden de kinderen geïnformeerd over het proces van kas tot kassa. Aansluitend de rondleiding langs de koelcel, de bol-op-pot machine, de stylingsafdeling, de kas en opslagruimte waarna zij zelf een hyacintpotje omtoverden tot een cadeauartikel.
En thuis kweekten zij hun eigen hyacint want de beste ‘kweker’ ontving de felbegeerde gouden beker.

Vieze handen
De kinderen waren zeer enthousiast en zagen dat werken in de agrarische sector niet alleen vieze handenwerk is. Dus onbekend maakt onbemind.
Ook voor toekomstige werknemers kunnen we niet vroeg genoeg beginnen onze veelzijdige sector zichtbaar te maken.
Alles begint namelijk bij de basis.

Creatizz verzorgt ook gastlessen. Er zijn zoveel mooie functies beschikbaar in de sierteeltsector. Word jij mijn nieuwe collega?